Vyhledávání

Kontakt

Marek Krška

739627732

m.krska1@seznam.cz

Recepty

Králík s nádivkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience 1 králík bez hlavy, 1 cibule, anglická slanina, 5 rohlíků, 5 vajec, hrst zelených bylinek (použila jsem tymián, saturejku, celer a kari), 250 ml mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, česnek, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup
Králíka naporcujeme, omyté a osušené porce ze všech stran osolíme.

Cibuli a kousek anglické pokrájíme na kostičky.

V menším pekáčku rozehřejeme trošku oleje, přisypeme cibuli s anglickou, trochu osmahneme a na tomto základu opečeme porce masa. Pak na maso rozetřeme rozmačkaný česnek podle chuti, posypeme bylinkami, podlijeme trochou vody a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby (210°C).

Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme až se všechno vsákne. Přidáme na drobno pokrájený kousek slaniny, případně jiné uzeniny (není nutné), posekané bylinky, 4 žloutky a 1 celé vejce. Osolíme a okořeníme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do rohlíkové hmoty.

Po 20 minutách králíka odkryjeme a necháme trochu zčervenat. Pak na něho rozetřeme nádivku a odkryté dopečeme do zezelátnutí povrchu.

Podáváme s jakkoli upravenými bramborami, nebo jen se zeleninovým salátem.

Béřovický králík

Suroviny:

2 dcl oleje (i méně), 1 lžička soli, 2 lžičky kečupu, 2 lžičky hořčice, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 1-2 cibule, 5 stroužků česneku, králičí maso.

Postup

Ze surovin si namícháme marinádu, do kreré naložíme králičí maso nejméně na 24 hodin. Pak přikryté, podleté trochou vody pečeme doměkka, odkryté chviličku na barvu.
K takto upečenému králíkovi můžeme jako přílohu mít rýži, nebo, jak to dělám já, výpek slít a zahustit smetanou a podávat s knedlíkem.

Šumavský králík

 4 porce: 1 králík (asi 800 g), 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 stroužky česneku, 1 lžíce octa,
4 dl slunečnicového oleje, pepř a sůl

Králíka očistěte a rozporcujte na šest dílů. Česnek rozetřete a smíchejte s hořčicí a octem. Maso nejprve osolte a opepřete, potom potřete hořčičnou kaší. Potom maso vložte na pekáč. Podlijte olejem. Pečte v předem rozehřáté troubě (160 – 170 stupňů) zakryté pokličkou asi hodinu a půl. Potom zvyšte teplotu na 200 stupňů a bez pokličky pečte dalších 20 minut, aby se utvořila kůrčička. Podávejte s bramborem a dušeným špenátem.